Anmeldelser

Mr. Penumbra’s 24-hour Bookstore

Titel: Mr. Penumbra’s 24-hour Bookstore

Forfatter: Robin Sloan

Udgivelsesår: 2012 (Denne udgave 2013, Atlantic Books)

Sidetal: 288

I Mr. Penumbra’s 24-hour Bookstore møder vi Clay Jannon, en webdesginer, som netop har mistet sit job, og derfor begynder at arbejde som nattevagt i en gammel, støvet boghandel. Clay finder dog hurtigt ud af, at boghandelen langt fra er en helt almindelig boghandel. F.eks. er der næsten ingen kunder, og de få der er, køber aldrig noget. I stedet kommer de for at aflevere og låne gamle, tykke bøger med sære titler, skrevet i et tilsyneladende mystisk kodesprog, som altid befinder sig højt oppe på flere etager høje bogreoler. Clay sætter sig for at opklare mysteriet om de mystiske, gamle bøger, og med hjælp fra hans ældste og rigeste ven, som har fået succes ved at skabe en helt særlig form for software, og den kloge og smukke Kat, som arbejde for Google og altid har den samme t-shirt på, forsøger de at afsløre en gammel hemmelighed ved hjælp af moderne teknologi.

Historien bliver fortalt gennem Clays øjne og ikke mindst tanker, og det synes jeg fungerede virkelig godt. Jeg fløj gennem de første ca. 80 sider, og elskede den måde hvorpå universet blev opbygget med en grundig introduktion til karaktererne og god tid til at suge stemningen til sig. Alt sammen tilsat Clays kommentarer, som var både herlige og kærligt velkomne, og gav historien personlighed. Clay er en perfekt blanding af at være totalt akavet og upassende og samtidig utrolig  morsom og umulig ikke at elske. Han mindede mig om Clay Jensen (som han også deler navn med – hvem har mon fået inspiration fra hvem?) fra 13 Reasons Why samt Greg fra Me and Earl and the Dying Girl, hvoraf sidstnævnte er en af mine all-time yndlingskarakterer. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at Clay var det jeg allerbedst kunne lide ved bogen. Han havde mange sjove bemærkninger undervejs, som flere gange fik mig til at klukke højlydt. På det punkt lykkedes Sloan med både at gøre fortællingen levende og personlig, og jeg følte virkelig, jeg blev inviteret ind i Clays lille verden:

”Maybe I’ll just go ahead and buy her the Tufte book. I’ll bring it wrapped in brown paper. Wait – is that weird? It’s an expensive book. Maybe there’s a low-key paperback edition. I could buy it on Amazon. That’s stupid, I work at a bookstore. (Could Amazon ship it fast enough?)

Der er således en virkelig fin stemning i starten af bogen, hvor man som læser får lov til at følge Clay og hans møde med den mystiske boghandel og bogens øvrige persongalleri. Jeg elskede virkelig denne del af bogen, og var sikker på, at jeg havde fundet en af mine nye yndlingsbøger. Men i takt med at historien udviklede sig, og der kom mindre fokus på persongalleriet og de indbyrdes relationer, og mere fokus på fremdriften i selve historien, jo mere forsvandt magien. Og det er her bogen halter for mit vedkommende. Det var ikke fordi selve historien ikke var spændende med hele opklaringen af “bogmysteriet”, for det var en fin og original historie, men det var som om, den ikke var ordentligt gennemarbejdet. Jeg troede ikke rigtig på den. Jeg skal prøve at forklare hvad jeg mener; I J. K. Rowlings fantastiske Harry Potter univers tror man på historien, selvom man godt ved, det er en eventyrfortælling. Men det hele er så gennemarbejde, på en måde, hvor alt hænger sammen og skaber et fuldendt fantasy-univers, der får hele historien til at virke enormt livagtig. Som noget der sagtens kunne foregå lige midt i vores verden. Det samme gælder Murakamis syrede magisk-realistiske fantasiverdener, lige så vel som mange andre fantasyuniverser. Og sådan havde jeg det desværre ikke med historien om den døgnåbne boghandel. Det hele endte derfor med at blive en lidt overfladisk og enstrenget eventyr-detektiv-mystik-roman, som på en måde ville for meget på en gang, og samtidig ikke ville den det nok.  Undervejs sørgede Clay og vennerne heldgivis for en god portion humor, og det gjorde, at jeg alligevel var i godt humør hele vejen igennem og havde lyst til at læse mysteriet til ende. For det var helt klart personerne der bar historien frem, og ikke selve historien. Alt i alt var det en virkelig fin historie med en herlig og elskelig hovedperson og dertilhørende bikarakterer, som dog bliver ved den gode historie og aldrig rigtig får os overbevist om sit eget univers.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *